zondag 31 oktober 2010

Route 31-10 met Robert

Om even uit te proberen heb ik hieronder een plaatje van google maps met onze route. Leve de GPS horloges. Rust lekker uit het was wel ruim 8 kilometer.


Grotere kaart weergeven

maandag 25 oktober 2010

Jan en Mark in de bloemen

Op de algemene ledenvergadering afgelopen maandag zijn zowel Jan als Mark in de bloemen gezet vanwege het behalen van hun looptrainersdiploma. Nu weten jullie zeker dat jullie in professionele handen zijn :-)


- Posted using BlogPress from my iPhone

maandag 11 oktober 2010

Voorlichting voeding en sport


Zondagmorgen half 10 uur waren we weer met 35 lopers aanwezig op de club om te luisteren naar Sandra Buijing van Invorm. In ruim een uur heeft ze ons van alles uitgelegd over gezonde voeding, leefstijl en voeding in relatie tot sport. Het was een helder verhaal en met enthousiasme gebracht. Sandra is zelf ook actief sporter (schaatsen en hardlopen), dus ze wist goed waar een groep als de onze behoefte aan had. Sandra had natuurlijk wel de pech dat het werkelijk schitterend weer was. Kijkend naar het zonnetje begonnen we na een uurtje toch wat onrustig te worden. In ieder geval hopen we dat jullie deze clinic ook interessant vonden en dat je er iets van opgestoken hebt. Mocht je meer willen weten van Invorm of toch eens behoefte hebben aan een consult kijk dan op www.invorm.net

dinsdag 5 oktober 2010

Kopjesloop 14 november

Krista, Floor en Wim schuin door de bocht bij de Kopjesloop editie 2009


Info over kopjesloop

We zijn vandaag 4 weken met elkaar aan het trainen en we zien dat jullie flinke vooruitgang boeken. Daarnaast beleven jullie ook veel plezier aan het lopen in elkaars gezelschap. Lopen in groepsverband en het motiverende effect dat dat heeft, wordt door iedereen die we hierover gesproken hebben als pluspunt van lopen in een groep ervaren. Wanneer je alleen loopt, zijn de meeste mensen eerder geneigd het op te geven.

Omdat het lopen zo voorspoedig gaat, lijkt het ons leuk om als groep toe te werken naar een 5 km loop. Hier hebben we vanaf vandaag nog 6 weken de tijd voor. Gezien de vorderingen die we gemaakt hebben en we de komende weken nog gaan maken, zijn wij er van overtuigd dat dit voor iedereen haalbaar zou kunnen zijn.

Om ervoor te zorgen dat we met zo veel mogelijk lopers van onze groep aan de start verschijnen, geven we alvast de datum en tijd prijs: zondag 14 november om 09.30 uur verzamelen bij HRR. We vertrekken gezamenlijk naar de locatie alwaar om 11.00 uur wordt gestart.
Noteer deze datum dus alvast in je agenda, dan zorgen we er met elkaar voor dat we over 6 weken 5 km kunnen lopen.

Laat aan ons weten of je deze uitdaging aangaat en dus van de partij bent. Over 3 weken ontvangen jullie verder informatie met betrekking dit gezellige groepsevenement.

zondag 3 oktober 2010

Voorlichting blessurepreventie



Dannis had een interessant verhaal over het voorkomen van blessures. Hij vertelde onder andere dat er drie fasen te herkennen zijn bij blessures.

  1. Een pijntje dat ontstaat tijdens het lopen, maar na de training weer weg is en dat de volgende dag niet meer terug komt.
  2. Een pijntje dat de volgende dag bij het opstaan nog duidelijk aanwezig is (stijfheid), en warm aan kan voelen. Het lijkt soms alsof dit tijdens de training eruit gelopen kan worden. De doorbloeding doet de pijn afnemen, maar deze komt later zeker terug.
  3. Je kunt helemaal niet meer belasten. Bij de gewone dagelijkse dingen doet het al pijn, je bent echt te ver gegaan.

In de gevallen 2 en 3 is het raadzaam advies te vragen aan Dannis. Hij is iedere maandagavond vanaf ongeveer 20:15 op de club. Een consult kost 3 Euro. Laat even aan hem weten dat je er bent, dan vertelt hij wanneer je aan de beurt bent.

Het blijkt dus dat goed luisteren naar de signalen van je lichaam heel belangrijk is. Dat moet je ook leren. Sla rustig eens een training over wanneer er iets niet lekker zit. Uiteraard kan je Jan, Robert of Ben altijd om advies vragen.


NRC artikel over achillespees met dank aan Annemieke.

zaterdag 2 oktober 2010

Oefening stabiliteit


Probeer je eens voor te stellen wat er gebeurt met je voet en enkel als je landt op die voet. Met een grote klap kom je neer en je enkel moet goed gedoseerd grote krachten verwerken en je voet weer gereedmaken voor de afzet. Dat is een ingewikkeld proces waarbij spieren, banden en pezen zeer precies op elkaar afgestemd moeten zijn om niet te bezwijken onder de enorme klapbelasting.
Voor mensen die beginnen met lopen is het dus zaak om het enkelgewricht inclusief alles daaromheen sterk en stabiel te maken.

Het beste kun je in het begin die oefeningen doen waarbij de enkel nog geen grote klappen krijgt. Dit soort oefeningen krijg je meestal van de fysiotherapeut als het mis is gegaan, maar waarom zou je op deze manier niet je enkel stabieler maken voordat het mis gaat?

Doe het volgende:
Ga voor een spiegel staan waarin je helemaal te zien bent. Heb je niet een dergelijke grote spiegel, dan is een spiegel waarbij je je heupen nog kunt zien voldoende.
Zorg dat je goed rechtop staat (rechte rug, borst op, hoofd niet laten hangen), voeten op heupbreedte en knieën lichtjes gebogen, armen laten afhangen.
Verplaats je gewicht een klein beetje naar je linker been, zonder scheef te gaan hangen met je romp!
Til je rechter been op tot net niet horizontaal, houd je enkel aangespannen in een hoek van 90 graden, laat je onderbeen afhangen, dit herken je misschien als een skip(houding) als je je armen ook zou inzetten.
Let er op dat je nog steeds je knie van je standbeen licht gebogen houdt en dat de heup van je rechter been (los been) niet afhangt.
Doe dit ook voor je andere been. In het begin is een minuut per been voldoende. Wees bewust van het feit dat je enkel, knie en heup steeds bezig zijn je houding te handhaven.
Vind je dit een zeer simpele oefening, dan is dat mooi en kun je direct naar de volgende oefening:

Ga weer op de juiste manier in de skiphouding staan
Wees weer bewust van het “samenspel der spieren” om deze houding te kunnen handhaven.
Sluit de ogen en probeer nog steeds correct je houding vast te houden.
Let op: Open je ogen zodra je gaat wiebelen en gaat maaien en zwaaien met je armen! De oefening heeft alleen zin als je houding juist blijft.
Als je deze oefening 1 minuut per kant kunt volhouden zonder je ogen te openen en ook je houding weet te handhaven, dan kun je naar de volgende oefeningen
Dit zijn eenvoudige balansoefeningen, je leert je spieren te coördineren en daardoor kun je ze steeds beter en verfijnd aansturen.
Je ziet dat je in vier minuten klaar kunt zijn.
Je hebt geen sportschool nodig en je enkel wordt er absoluut stabieler van.
Welk excuus weet je te verzinnen om dit niet minstens één keer per dag te doen?

Succes!





- Posted using BlogPress from my iPhone