maandag 12 september 2011

Presentaties blessurepreventie en kleding en schoenen


Zondag 11 september was een drukke dag. Voor het lopen was Dannis (spreek uit: Dennis) van der Berg te gast. Hij is fysiotherapeut bij onze vereniging. Dannis vertelde onder andere dat lopen geen belastende sport hoeft te zijn wanneer je goed naar de signalen van je lichaam luistert en daarnaar handelt. Doorlopen met een pijntje is nooit een goed idee. Tijdens het lopen kan de pijn minder worden omdat je spieren en pezen dan beter doorbloed raken. Het lijkt alsaf je de blessure eruit gelopen hebt, maar dat is schijn. Heb je tijdens de dagelijkse bezigheden (traplopen, even rennen voor de tram etc.) nog last, hou dan rust tot je pijnvrij bent. Twijfel je of blijft de pijn aanhouden, zoek Dannis dan op. Hij is op maandagavond op de club. Laat hem even weten dat je er bent en hij roept je wanneer je aan de beurt bent. Dannis rekent een kleine vergoeding. Ben je niet geblesseerd maar heb je toch vermoeide spieren, dan is een massage misschien iets voor jou. Informeer bij Jan of Robert naar de mogelijkheden.

Kleding en schoenen



Na de training was het de beurt aan Ingrid en Ilse van Run2Day aan de Fluwelen Burgwal in Den Haag. Zij vertelden waar je op moet letten bij de aanschaf van schoenen. Belangrijke wetenschap hierbij is dat schoenen ongeveer 1200 kilometer meegaan of maximaal twee jaar. Na deze tijd nemen de dempende eigenschappen van de schoen af. Bedenk dat je met wel drie keer je lichaamsgewicht neerkomt bij iedere stap. Bij de aanschaf van schoenen is kleur natuurlijk ondergeschikt aan functionaliteit van de schoen. Tegenwoordig is er gelukkig genoeg te kiezen. Veel aandacht werd besteed aan sportbeha's. Tijdens dit onderwerp zag je de, veruit in de minderheid verkerende, mannen wat ongemakkelijk op hun stoel heen en weer schuiven. Vandaar verder hier geen toelichting maar kijk even op de volgende link:

link naar schockabsorber BH's

Tot slot besteedde Ingrid aandacht aan het kleden in laagjes met het oog op de naderende winter. Een goede combinatie is een thermo shirt als eerste laag, eventueel een jersey als tweede laag en tot slot een regen- of windwerend jack. De materialen zijn tegenwoordig functioneel, dat wil zeggen dat de stof niet zwaar en nat wordt bij transpiratie. Het is ademend materiaal. Dit blijft comfortabel aanvoelen. Wanneer het echt koud wordt is het raadzaam om handschoenen aan te trekken en een muts op te doen. De meeste warmte verlaat je lichaam via hoofd en handen.

Na de presentatie bood Ingrid de lopers namens de Hague Roadrunners en Run2Day een veiligheidshesje aan. Gebruik dit wanneer het donker wordt. Zichtbaarheid is essentieel voor de veiligheid. Wanneer je niet op de training was zondag dan kan je de volgende training een hesje ophalen.

1 opmerking: